Comunicat de presă

Un grup de coaliții și rețele de organizații ce reprezintă peste 300 de structuri de economie socială din România au adresat luni, 05 decembrie a.c. o scrisoare deschisă către partidele aflate în cursa electorală prin care le solicită să le comunice măsurile privind dezvoltarea economiei sociale în România prevăzute în documentele lor programatice (platforme electorale, programe de guvernare).

Vă prezentăm mai jos conținutul scrisorii, urmând să revenim joi, 08 decembrie a.c., cu un raport privind modul în care partidele politice din România văd/tratează sectorul economiei sociale. O sinteză a raportului conținând concluzii și recomandări va fi distribuită până la alegeri către toate structurile de economie socială din România spre informarea angajaților și a beneficiarilor acestora.

”Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, în România există peste 10.000 de entități juridice, sub diverse forme, activând în economia socială. Dintr-un studiu publicat recent reiese că aceste intreprinderi dețin 1,7% din angajații României (adica peste peste 140.000 de persoane conform datelor INS pentru 2015). De asemenea, aceste întreprinderi au peste un milion de clienți fideli care apelează frecvent la serviciile/produsele acestora.

În acest context vă rugăm să ne comunicați oficial cum intenționează partidul dvs. să susțină în următorul mandat din Parlament sau din Guvern întreprinderile sociale din România. Ne interesează orice element de strategie sau de viziune politică din programul partidului dvs. legat de acest subiect.

Vă rugăm să ne transmiteți documentul dvs. programatic până cel târziu miercuri, 07 decembrie, ora 16.00, astfel încât să putem transmite o sinteză către toate întreprinderile sociale cu care colaborăm înainte de alegerile din 11 decembrie. Sinteza va conține concluziile și recomandările specialiștilor noștri în urma analizei originalității, a fezabilității și a oportunității măsurilor de sprijinire a întreprinderilor sociale prevăzute în platformele partidelor ce candidează în alegeri.

Menționăm că atât Coaliția pentru Economia Socială cât și Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție sau Rețeaua Organizațiilor Resursă pentru Întreprinderile Sociale sunt structuri informale neafiliate politic și fără afinități ideologice împărtășite, scopul nostru în demersul de față fiind acela de informare corectă a persoanelor implicate în/interesate de economia socială din România pentru a putea vota la alegerile din 11 decembrie a.c. în conformitate cu interesele lor de grup.”

 

Pentru detalii suplimentare îi puteți contacta pe Nicolae Cuță (tel. 0743070270, nicucuta@gmail.com) sau pe Raluca Ouriaghli (0748223277, raluca.ouriaghli@atelierefarafrontiere.ro).

Pentru conformitate,

Nicolae Cuță

Director Executiv

Fundația pentru Dezvoltarea Economiei Sociale”

 

Coaliția pentru Economia Socială este formată din 140 de ONGuri (asociații, fundații și federații ale acestora), case de ajutor reciproc ale pensionarilor și salariaților prin uniunile și federațiile acestora, cooperative de consum prin Centrocoop, patronate, asociații și cooperative agricole.  Inițiată în 2011 în vederea blocării unei inițiativei legislative (”Legea antreprenorului social”) ce ar fi permis oricărei corporații să pretindă facilități fiscale sub pretextul de ”antreprenoriat social”, Coaliția a devenit cel mai important partener social al Guvernului în procesul de elaborare a Legii economiei sociale (L 219/2015).

RISE Romania – Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție are ca obiectiv principal sustinerea si dezvoltarea intreprinderilor de insertie socio-profesionala prin activitatea economica pentru persoane aflate in dificultate.

Rețeaua Organizațiilor Resursă pentru Întreprinderile Sociale a fost constituită în aprilie 2016 de 10 ONG-uri care reprezintă peste 100 de întreprinderi sociale din România înființate prin Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane.

conferinta

Conferința națională cu tema “Noi idei de afaceri si abilități necesare în economia socială”

SC DBC SRL, în parteneriat cu  Asociația Pro Xpert, Asociația Internațională de Tineret BECOME și  SC VERAMIRPROD SRL au organizat marți, 27.10.2015 la Hotel ”Cozia” din stațiunea Căciulata, jud. Vâlcea -în cadrul proiectului POSDRU/168/6.1/S/144062  „ACTINT – Activarea grupurilor vulnerabile prin lanțuri valorice integrate, de întreprinderi sociale”- conferința   națională cu tema “Noi idei de afaceri si abilități necesare în economia socială”. Conferința a fost încadrată de un târg de economie socială la care și-au prezentat produsele și serviciile 25 de structuri de economie socială.

La conferință au participat peste 100 persoane, reprezentanți ai unor structuri de economie socială, instituții și organizații sau societăți interesate să susțină economia socială din România.

În cadrul conferinței au fost prezentate peste 50 de afaceri sociale noi, inițiate în acest an, dar și altele 10 care funcționează deja de peste 3 ani.

Managerii întreprinderilor sociale prezenți la conferință au prezentat câteva dintre provocările cu care s-au confruntat și abilitățile necesare de care au dat dovadă pentru depășirea acestora.

În încheierea conferinței reprezentanții Fundației pentru Dezvoltarea Economiei Sociale le-au prezentat participanților mai multe soluții și oportunități pentru întreprinderile sociale din România, printre care: brandul de economie socială ”pROdukt” lansat în Suedia de FDES în parteneriat cu fundația Hjarta till Hjarta, Rețeaua Organizațiilor/Structurilor de Economie Socială din România, facilitățile pentru întreprinderilesociale de inserție prevăzute în proiectul noii legi a achizițiilor publice și în codul fiscal sau noile măsuri din POSDRU/LEADER.

S-ar putea sa fi interesat(a) si de:

Afaceri profitabile/ Firme de vânzare

Cursuri Afaceri

partener, apa, retea

Intreprindere sociala, cauta partener financiar pentru extinderea retelei de apa

Valoarea investitiei solicitate: € 25,000

Descrierea Oportunitatii:

Intreprindere sociala, cauta partener financiar pentru a co-finanta conectarea gospodariilor din aria de competenta, la reteaua locala de apa existenta.

Finantarea poate veni fie ca un credit bancar sau microcredit pe termen de 1 an, sau credit furnizor de la unul din furnizorii de materiale de constructii/instalatii necesare pentru racordarea unei gospodarii la reteaua locala centralizata (materiale necesare: teava PPE, robineti, coturi, apometre, camine apa).

S-ar putea sa fi interesat(a) si de:

Afaceri profitabile/ Firme de vânzare

Cursuri Afaceri

solar-legume-partener

Intreprindere sociala cauta partener pentru solar legume si centru de achizitii

Valoarea investitiei solicitate: € 15,000

Descrierea Oportunitatii:

Intreprindere sociala cauta partener financiar si/sau strategic pentru infiintarea unei unitati de exploatatii legumicole (solarii) si a unui centru de achizitii in comuna Breasta, judetul Dolj. Comuna Breasta este situata intr-o zona cu traditie indelungata in legumicultura, existand in prezent deja formata o comunitate de producatori care pot asigura o constanta in livrarea de produse legumicole. Investitia de 15,000 Euro este destinata amenajarii solariilor si a centrului.

S-ar putea sa fi interesat si de:

Afaceri profitabile/ Firme de vânzare

Cursuri Afaceri

procesare-legume-partener

Intreprindere sociala cauta partener pentru infiintarea unei unitati de procesare legume

Valoarea investitiei solicitate: € 30,000

Descrierea Oportunitatii:

Intreprindere sociala cauta partener financiar si/sau strategic pentru infiintarea unei unitati de procesare a legumelor in comuna Gradinari, Judetul OLT. Comuna Gradinari este situata intr-o zona cu traditie indelungata in legumicultura, existand in prezent deja formata o comunitate de producatori care pot asigura o constanta in livrarea de produse legumicole. Investitia de 30,000 Euro este destinata amenajarii spatiilor de depozitare.

S-ar putea sa fi interesat si de:

Afaceri profitabile/ Firme de vânzare

Cursuri Afaceri